Miért fontos a rendszeres pollenszűrő csere?

Miért fontos a rendszeres pollenszűrő csere?

Mikor autószervizre kerül sor és a szerelőnk jelzi nekünk, hogy cserélni kell az olajat, a legtöbb helyen alapvető, hogy ezzel együtt az olaj és levegőszűrő is cserére kerül, viszont sok autótulajdonos megfeledkezik a pollenszűrő cseréjének fontosságáról.

Hosszútávon viszont ez nem biztos hogy jó ötlet, hiszen a pollenszűrő fontos feladatot lát el, ez szűri meg az utastérbe a légkondicionálón vagy a szellőzőrendszeren keresztül beáramló levegőt és ha nem működik megfelelően, olyan anyagok kerülhetnek az utastérbe, amik károsak lehetnek a sofőr és az utasok egészségére.

A nem rendszeresen cserélt pollenszűrő okozta tünetek a következők lehetnek.

  • Légzési nehézség,
  • Fáradtságérzet, szénanátha, könnyezés,
  • Hosszútávon akár asztma, vagy krónikus tüdőbetegség is kialakulhat

Fontos tehát komolyan venni a cserét de ha ez még mindig nem lenne elég meggyőző, gondolj csak bele, utazás közben mindössze egyetlen óra alatt akár 100.000 liter levegő is keresztüláramolhat az utastéren, amiben rengeteg por, pollen és kipufogógáz található. Ez nem is olyan meglepő, ha belegondolunk milyen a mai világban a levegő minősége, főleg a nagyvárosokban. A pollenszűrők ezektől a káros tényezőktől óvnak meg bennünket, az aktívszenes változatok még a kártékony kén-oxidokat is képesek megszűrni, mégis a legegyszerűbb bizonyíték, ha megnézünk egy elhasznált szűrő mennyi koszt és szennyeződést tartalmaz, ami mind a légútjainkba került volna ha nincs ott a védelem.

 

Érdemes tehát odafigyelni, a pollenszűrőket egyébként évente kétszer háromszor egészséges cserélni.

Sima vagy aktívszenes, melyiket válasszam?

A hagyományos fehér színű szűrők hatékonyan szűrik ki a por és a pollen részecskéket a levegőből, ezen a téren tökéletesen ellátják a feladatukat. Az aktívszenes társaik annyiban fejlettebbek, hogy a pollen és por részecskék mellett a káros gázokat is képesek kiszűrni, továbbá a kellemetlen szagokat is megfogják, de legalább is mérséklik azok intenzitását.

Apropó, webshopunkban már pollen és levegőszűrő is vásárolható, ha érdekel, csekkold a kínálatunkat :)